Calatorie in istoria Targovistei

Targoviste este renumit datorita faptului ca este orasul cu cele mai multe biserici din tara pe suflet de locuitor. Asta pentru ca a fost timp de 3 veacuri centru cultural al Evului Mediu romanesc si stea a luminii est europene. Daca o iei la picior prin urbe, intalnesti cate o biserica la fiecare pas. In targul nu mai intins si populat decat un cartier bucurestean, sunt daca va puteti inchipui, 40 de manastiri si biserici, fiecare reprezentand o domnie, o epoca, o frantura de timp.

Manastirea Dealu

Despre Manastirea Dealu, cea mai celebra dintre toate, se spune ca este locul unde au aparut primele tiparituri in limba romana si unde odihnesc numerosi si vestiti domni valahi. Biserica din fosta Curte Domneasca este unul dintre cele mai importante monumente ale arhitecturii muntenesti, de stil bizantin. A fost construita de Petru Cercel in secolul XVI, perioada in care la Targoviste se intemeiase si inflorise o valoroasa scoala de zugravi si iconari. Cu acoperis original de sindrila colorata si fragmente pastrate din fresca de epoca, biserica numita Domneasca e in gandul si scrisul multora, cel mai important si atragator lacas din Targoviste, o emblema a unui oras harazit, sau osandit luminilor trecute, istoriei.

Biserica Domneasca Mica

Nu departe de Biserica Mare se afla o alta casa a Domnului, mai veche si mai marunta, numita, nici ca se putea altfel, Biserica Domneasca Mica. Zidit la ruga si pacea domnitei Balasa, sasticita de nebuniile unui sot, parca prea petrecaret, asezamantul este singurul monument de arhitectura medievala valaha, ajuns in perfecta stare pana la noi. Desi este asezata intr-un muzeu, bisericuta e vie. Vine lumea, se inchina si se tin slujbe.

Mitropolia Targovistei

Am ajuns, iata si la Mitropolie. Cladirea noua caci cea veche s-a daramat pe la 1900. Zidirea, facuta acum un veac de un frantuz in spiritul arhitecturii vechi, nu e prea iubita, chiar daca nu pacatuieste cu nimic fata de traditie. Oameni priceputi, istorici si arhitecti spun ca demolarea a fost pripita si stricatoare. Vechea biserica, ctitorita de Neagoe Basarab la 1500 era cu mult mai mare si mai frumoasa, avand 8 turle rotunde de nu se mai saturau ochii lumii la vederea ei.

Catedrala Eroilor

Urmatorul obiectiv este Catedrala Eroilor. Constructie recenta, orgolioasa cu turnuri patratoase, o cupola de catedrala, coloane, spatiu larg coplesitor, zugraveli in culori tari si o istorie proaspata. Oricum, este cel mai voluminos lacas de cult din oras.

Biserica Stelea

Calatoria noastra prin Targoviste, prin spiritul muntean, continua. Un alt simbol al istoriei, nu numai al orasului ci al intregii tari este Biserica Stelea, aflata in centrul orasului. Nicolae Iorga a numit-o Biserica Pacii intre frati, caci a fost ridicata de luminatul Vasile Lupu, ca semn al impacarii sale cu Matei Basarab voievod. Arhitectura bisericii e moldoveneasca si este singura biserica din muntenia ce are ca model marea bijuterie ieseana 3 Ierarhi. Desi, aruncata de prefacerile lumii in prim centru comercial si zgomotos al unui oras modern, manastirea isi continua menirea. La adapostul zidurilor vechi, in pace si impacare, caci la un pas de principalul hotel din Targoviste, nu poate fi vorba de liniste, calugarii aduc si azi, ca pe vremuri slava lui Dumnezeu. Masiva, bogat impodobita, cu 2 inalte turnuri gemene, Biserica Impacarii este vizibila din oricare colt al orasului.

Biserica Targului

Tot aproape de centru, de asta data de cel asa-zis vechi, intr-un parcusor inconjurat de cladiri noi, Biserica Targului se straduieste sa ramana ceea ce a fost – inima locului. Ctitorul, logofatul Udriste Nasturel, celebrul cumnal al lui Matei Basarab, a lasat-o candva in grija negustorilor, aratandu-si astfel pretuirea pentru noua lume ce batea la portile istoriei. Biserica e o bijuterie, o capodopera medievala, avand ca model Biserica Manastirii Dealu.

Biserica Sfintii Imparati

Si iata-ne ajunsi sub zidurile bisericii Sfintii Imparati. Una dintre acele biserici care n-au nevoie de fast si maretie pentru a te coplesi, pentru a te smeri si intoarce spre piosenie. Ridicat de acelasi renascentist Matei Basarab, lacasul pare sa fi rezistat vremurilor doar prin minune. Portalul gotic si zidurile roase te infioara, ascunzand parca povesti nespuse. Biserica Sfintii Imparati este preferata targovistenilor. Duminica, in timpul slujbelor, biserica devine neincapatoare.

Biserica Catolica

Peste drum de biserica Sfintii Imparati exista un alt fragment de istorie. Biserica Catolica, dedicata Sfantului Francis. A fost ridicata de ordinul calugarilor franciscani, asezat candva temeinic in muntenia feudala, cu manastiri, capele si misiuni. Clasica, cu vitralii si rozeta, pare sa demonstreze ca muntii Carpati n-au fost neaparat o bariera intre Europa si Rasarit.

Biserica Universitatii

Mica, cu arhitectura amestecata si bizantina, si taraneasca si moldoveneasca, ascunsa intre case, curti si gradini, Biserica Universitatii sau Sfantul Ionica, te face sa uiti ca esti intr-un oras. De nenumarate ori arsa si distrusa, a fost mereu cu o indaratnicie pe care numai credinta o explica, reconstruita.

Biserica Alba

Biserica Alba, numita astfel pentru dalba si delicata infatisare. Aceasta este recunoscuta ca fiind o biserica a sarbilor, legata de un condotier, Mirco, dar si de prezenta in numar mare a fugarilor veniti de peste Dunare, din Macedonia si Bulgaria, de spaima si raul turcilor.

A cerceta bisericile targovistene e o lectie de istorie, fie ea noua sau veche. Cele patruzeci de biserici sunt, daca ne ingaduiti sa ne incheiem astfel calatoria, nu numai o bucurie a ochilor si a mintii, ci si un leac la neincrederea de orice fel.

 

Vezi si: Ghidul Manastirilor din Bucovina

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *