Cele mai comune motivatii de a refuza psihoterapia

psohoterapeut

Exista o lupta intre ceea ce avem nevoie si ceea ce am fi dispusi sa facem. Zona de confort s-ar putea sa te mentina intr-un cerc din care sa nu poti sa iesi, desi constient totusi stii ca ai nevoie de altceva. Am intalnit si cazuri ale celor care isi refuza ajutorul unor sesiuni de terapii, din varii frici.

Probabil este o chestiune comuna sa stii ca treci printr-o faza de negare. Dar frica de a urma un program de psihoterapie este mai mult de atat. Iata care sunt cateva din motivatiile comune. Poate ca te vei ragasi in asta sau vei sprijini pe cine trebuie spre a lua o deciziei mai buna.

  1. Nu am nevoie de ajutor

Exact cum spuneam, negarea este printre primele faze. Dar nu ar fi mai bine sa ti se confirme asta? De ce trebuie sa gandesti ca un diagnostic, de orice fel, este o piedica a vietii. Mai degraba acest lucru ar putea fi un prim pas de a urma calea si tratamentul adecvat.

Poti deveni una cu diagnosticul tau. Sau poti sa repari asta.

  1. Cum sa le spun prietenilor mei, familiei mele?

O alta chestiune ce pare sa framante pe cei care nu indraznesc sa ceara ajutor specializat se refera la rusinea publica, teama a fi judecat, teama de a fi catalogat drept bolnav cu ceva. Dar ce anume iti doresti? Sa le spui pentru ca sunt importanti in viata ta, iti doresti sprijinul lor sau dimpotriva, ti-ai dori ca acestia sa nu mai aiba influenta in viata ta in a-ti inrautati situatia?

  1. Sunt slab

A cauta ajutor in terapie nu inseamna ca esti slab si nu poti sa iti rezolvi singur problemele. Tocmai despre asta este vorba, ca nu esti singur, dar crezi asta. O simpla corelatie te poate ajuta mai mult probabil: orice sportiv si persoana care isi doreste sa fie mai buna in ceea ce face isi cauta un antrenor, asa este? De ce nu am face cu totii asta, indiferent de statut si de telul pe care il avem in viata? Asa este si un psihoterapeut la un moment dat – un antrenor, care sa scoata ce e mai bun din noi, care sa ne pregateasca, care sa ne ajute.

  1. Teama de a fi judecat

Si daca un prim pas de a gasi un psihoterapeut bun din Bucuresti sau nu conteaza locatia este facut deja, intervine in final si acea teama ca persoana cu careva sta de vorba ii va pune etichete si va judeca. Nu suntem cu totii oameni? Nu judecam, ba mai degraba ne eliberam de griji si de ceea ce societatea impune, ne desprindem de toate acestea pentru a ne intalni in decenta si pace. Cum suna asta? Fara prejudecati, scopul nu este acela de a ti se spune cat de mult gresesti ci de a te ajuta sa iti dai singur seama care este calea prielnica tie.

Si daca te intrebi deja de ce ai merge la psihoterapeut poate ca in subconstient ti-ai dat seama deja ca ai nevoie insa eziti. Te regasesti in punctele descrise?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *