Locuri de vizitat in Bucovina – Ghid turistic

Locuri de vizitat in Bucovina - Ghid turistic

Orasul SuceavaOrasul Suceava este o adevarata piatra de temelie pentru turismul din Bucovina. Cu o populate de peste 105000 de locuitori si o suprafata de 52 km patrati, Suceava este regiunea cu cele mai importante cladiri religioase din Romania. Situat in nord-estul Romaniei, orasul Suceava, fosta capitala a Moldovei intre 1388 – 1565, este una dintre cele mai importante regiuni istorice din Romania. A cunoscut o mare inflorire in timpul domnitorului Stefan cel Mare, recunoscut ca si ctitor a numeroase manastiri si biserici din aceasta zona. Mai jos va prezentam principalele pensiuni, atractii culinare si obiective de vizitat in Bucovina.

Cazare in Suceava

Exista numeroase pensiuni care ofera cazare. Puteti beneficia de numeroase avantaje, la pensiuni extraordinar de confortabile, cu peisaje mirifice, de pus in rama.

Cele mai importante pensiuni din Suceava sunt:

– Pensiunea Curtea Bizantina Scheia****

– Pensiunea Alessia Moara****

– Pensiunea Confort Sheia***

– Pensiunea Ambiance***

Cele mai importante hoteluri din Suceava sunt:

– Hotel Zamca Suceava***

– Hotel Continental***

– Leaganul Bucovinei***

– Hotel Scorpion***

Preturile de cazare aici variaza intre 50-200 RON pe zi, avand diferite facilitati in functie de numarul stelelor.

Mancaruri specifice BucovineiMancaruri specifice Bucivinei

 

Daca vizitezi pentru prima data zona Bucovinei, nu trebuie sa ratezi mancarurile traditionale de aici. Mancarea specifica acestei zone te va face sa te intorci cu siguranta pentru inca o portie. Iata care sunt 5 dintre preparatele cele mai gustoase din Bucovina:

Cighir (drob de miel) din Bucovina

Cighirul, sau drobul de miel, este o mancare nelipsita de pe masa de Paste a bucovinenilor. Se serveste de obicei cald, alaturi de salate sau garnituri, dar este excelent si rece, servit ca aperitiv.

Ciorba radauteana

Ciorba radauteana este una dintre cele mai cunoscute ciorbe in toate colturile tarii. Foarta multa lume adora aceasta reteta, insa gustul adevarat al ciorbei radautene il puteti simti doar in Bucovina. Reteta de ciorba radauteana s-a pastrat din generatie in generatie, aici in Suceava, fiind o mancare care trebuie neaparat sa o incerci daca vizitezi Bucovina.

Clatite din Bucovina

Este mai mult o budinca de clatite, cu smantana, sos de vanilie si scortisoara. Un deliciu de pe meleaguri bucovinene!

Tochitura bucovineana

Poti spune ca ai mancat tochitura din toate colturile Romaniei, insa daca nu ai gustat inca tochitura bucovineana, inseamna ca nu cunosti inca gustul adevarat al acestei retete. Tochitura din Bucovina are un gust aparte si este preparata doar din ingrediente traditionale.

Tocanita de hribi ca in Bucovina

Tocanita de hribi este printre preferatele turistilor care viziteaza Bucovina. Este realizata dupa o reteta din stramosi, din hribi proaspat culesi din Padurea Sucevei, cu smantana de casa si cu cea mai mare indemanare a bucatarilor suceveni.

Mijloace de transport in Bucovinamijloace de transport in bucovina

Ca turist, unul dintre cele mai mari impedimente intr-un oras nou este transportul. Fiecare oras este diferit din acest punct de vedere, mai ales ca pret.

In Bucovina insa, exista mijloacele de transport in comun care circula constant si rutele lor contin numeroase obiective turistice. Costul unui bilet este de 2 RON, indiferent unde cobori.

Exista, de asemenea si numerosi taximetristi, corecti din punct de vedere al pretului si foarte cunoscatori a imprejurimilor si obiectivelor de vizitat in Bucovina.

Asadar, ca sa calculam un buget optim pentru un turist care viziteaza zona Bucovinei trebuie sa luam in calcul urmatoarele:

  • cazare la o pensiune de 3 stele
  • mancare pe saturate
  • transport oriunde si oricand
  • obiective (3-4 obiective turistice pe zi)

Pretul optim, care sa includa toate cele de mai sus, este undeva la 300 RON, pret care variaza insa de confortul de care ai nevoie. Daca alegi o pensiune de 4 stele, bineinteles ca si pretul creste odata cu numarul stelelor.

Cele mai importante obiective de vizitat in Bucovina

obiective de vizitat in bucovina

Cetatea de scaun

Situata pe un platou inalt in partea de est a orasului, restaurata in ultimii ani, cetatea este o ctitorie a voievodului Petru I Musat, mentionata pentru prima oara intr-un document in anul 1388. Construita din piatra, a fost intarita ulterior cu ziduri inalte de peste 10m si o grosime de aproape 4m, facand-o inexpugnabila. Cetatea de Scaun a Sucevei este principala atractie de vizitat in Bucovina.

Ruinele Curtii Domnesti

Peste resturile unui palat de lemn datand din timpul domniei lui Petru I Musat, voievodul Stefan cel Mare a ridicat o cladire din piatra, refacuta in caramida de Vasile Lupu. Se vad urme ale unor incaperi si beciuri.

Statuia ecvestra a lui Stefan cel Mare

Opera sculptorului Eftimie Barleanu, dezvelita in anul 1977, pe inaltimea unde Cetatea de Scaun domina orasul.

Muzeul de Stiintele Naturii

Sectia de stiintele naturii. Expune colectii de paleontology, flora si fauna din zona. In aceeasi cladire este deschisa Sectia de Arta Plastica.

Muzeul de arta populara

Deschis in fostul Han Domnesc, constructie de la sfarsitul sec. XVI, astazi restaurata adaposteste colectii de etnografie si arta populara.

Monumentul de arhitectura medievala Mirauti

Este o ctitorie a lui Petru I Musat (sec. XIV) refacuta din temelii sec XVII. Restaurata in forma actuala la sfarsitul secolui trecut, in acest edificiu, avea loc incoronarea domnitorilor Moldovei.

Cetatea Scheia

Aflata la 384m altitudine, in partea de nord-vest a orasului, cetatea a fost ridicata in sec. XIV si are forma unui romb.

Monumentul de arhitectura medievala

Ctitorie a lui Petru Rares, in curte se afla un turn inalt de 30m, construit de Alexandru Lapusneanu in anul 1561, avand incrustata pe unul din pereti stema vechii Moldove.

Muzeul Judetean Suceava

Infiintat in anul 1900 expune interesante piese care evoca trecutul bogat in evenimente si fapte eroice ale locuitorilor de pe aceste meleaguri, facandu-l unul dintre obiectivele de vizitat in Bucovina. Un interes aparte il prezinta “sala tronului” in care, mobilier, costume si alte obiecte reconstituie atmosfera de la curtea lui Stefan cel Mare.

Statuia lui Petru I Musat

Situata in fata Casei de Cultura este o opera a arhitectului Paul Vasilescu.

Parcul central

Aflat in inima orasului adaposteste doua lucrari de arta: bustul lui Ciprian Porumbescu (opera sculptorului Ioan Cirdei din 1933) si bustul lui Petru Rares (realizat in 1977 de Gavril Covalschi).

Complexul muzeistic “Ciprian Porumbescu”

La 25 km de oras pe DN17 comuna “Ciprian Porumbescu” (fosta Stupca). Muzeul este amenajat in cladirea unui vechi conac si a casei memoriale “Ciprian Porumbescu”.

Biserica Sf. Gheorghe din Mirauti, ctitorie a lui Petru I la sfarsitul secolului XIV

Alexandru cel Mare a transformat-o intr-o biserica metropolita care a fost folosita pentru ceremoniile de incoronare a printilor Moldovei.

Alte obiective de vizitat in Bucovina:

  • Biserica Sf Ilie fondata de Stefan cel mare se afla la 1.5 Km de centru orasului Suceva.
  • Biserica Sf. Ioan cel Nou se afla in centru orasului Suceava si acum este rezidenta arhiepiscopului de Suceava si Radauti.
  • Biserica Patrauti construita de Stefan cel Mare in 1487 , la 8 km de Suceava.
  • Manastirea Dragomirna din comuna Mitocu Dragomirnei la 10 km de Suceava.

Vezi si Ghidul Manastirilor din Bucovina.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *