Ghidul Manastirilor din Bucovina

Ce este o biserica pictata?
Sunt acele manastiri ortodoxe romanesti cu povestiri din Biblie si din istorie pictate pe zidurile lor, capodopere aleartei bizantine. Fiecare manastire este pictata distinctiv in culori specificie povestilor ei biblice. Dat fiind faptul ca in Evul Mediu, foarte putina lume stia sa citeasca sau sa scrie, aceste imagini de pe manastiri din interiorul lor cat si din exteriorul lor, relatau povestile biblice ale taranilor din zona in care era construita biserica.

Astazi, aceste manastiri au devenit locuri de pelerinaj pentru credinciosii ortodocsi romani precum si unele dintre cele mai bune repere pentru turistii din intreaga lume ce au vizitat cate putin din Bucovina.

Inainte de a te porni la drum spre Bucovina, in descoperirea bisericilor pictate si a oamenilor de-ai locului, am facut un scurt ghid in care afli ce manastiri pictate din Bucovina ar trebui sa vizitezi. Acestea sunt: Voronet, Sucevita, Moldovita si Humor.

Manastirea Voronet

Situata in centrul unui sat de la poalele Carpatilor, pe fundalul verde asternut de padurea de brazi, se ridica una dintre cele mai simple biserici ortodoxe din Bucovina, cu peretii ornati in acel specific „Albastru de Voronet”.
Manastirea Voronet, este probabil unul dintre cele mai cunoscute asezamante ortodoxe din Romania, ea se afla in satul Voronet sau mai bine spus un cartier al orasului Gura Humorului din Judetul Suceava. Datorita simplitatii si istoriei purtate de-a lungul timpului, Manastirea Voronet a fost inscrisa pe lista UNESCO ca fiind patrimoniu cultural mondial.
Ce o face asa speciala? Ei bine unul dintre cele mai importante aspecte il reprezinta culoarea predominanta a ferscelor, mai precis „Albastru de Voronet”, fiind considerat de specialistii in arte plastice ca fiind o culoare unica in lume si se poate etala cu rosul lui Rubens sau verdele lui Veronese.

Manastirea Sucevita

Este o manastirea din Bucovina, situata la aproximativ 18km de orasul Radauti ce apartine de judetul Suceava, este inscrisa pe lista Patrimoniului Cultural Mondial UNESCO. Manastirea Sucevita, este considerata speciala datorita legendei sale care presupune ca o femeie ce avea de rascumparat pacate, a adus cu carul ei tras de bivoli timp de aproximativ 30 de ani toata piatra necesara la constructia acestei manastiri. Un alt lucru interesant la aceasta manastire, il reprezinta arhitectura ei, fiind o combinatie intre elemente din arta bizantina impreuna cu elemente din arta gotica la care contribuie structura de lemn ale vechilor biserici din Bucovina.
La interiorul si exteriorul ei se poate regasi intreaga naratiunie biblica din Vechiul si Noul Testament transpuse intr-o pictura murala ampla de o mare valoare artistica.

Manastirea Moldovita

Este una dintre cele mai vechi asezari calugaresti, cu un important si glorios trecut istoric. Aceasta la randul ei, este inscrisa in patrimoniul cultural mondial UNESCO. Originea manastirii nu este una foarte concreta, insa traidtia o aminteste ca fiind prezenta chiar din perioada voievozilor Musatini. Aceasta a fost prima biserica construita din piatra sub domnia lui Alexandru cel Bun.
In interiorul ei functiona un centru cultural sau mai bine spus tipografie unde se copiau si se copertau carti bisericesti. Pictura sa interioara a fost realizata la 5 ani dupa ridicarea bisericii, reprezentant un document artistic al epocii de stralucire spirituala din vremea celor doua domnii ale lui Petru Rares

Manastirea Humorului

Este o manastire ortodoxa din Bucovina, ce isi are originile in anii 1530 in satul care-i poarta si denumirea „Manastirea Humorului” din orasul Gura Humorului. Potrivit istoriei predate de batrani, pe la inceputul secolului XV, biserica a fost construita din piatra pe malul unui paraias unde exista deja un schit de calugari care anterior aveau deja o biserica din lemn construita. Ce este impresionant, este ca este una dintre bisericile construite fara turle, in stilul moldovenesc cristalizat in ultimul deceniu de domnie a lui Stefan cel Mare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *