O calatorie spre Brasov

Inconjurat de carpatii meridionali si o arhitectura gotica, baroca dar si in acelasi timp renascentista, Brasovul este unul dintre locurile cele mai vizitate din Romania datorita diversitatii de atractii turistice si istorice.

Brasovul este unul dintre cele mai frumoase si cele mai bine conservate orase ale Romaniei. Este un oras cu localuri bine aranjate, hoteluri curate si un centru istoric de poveste. Unde mai pui ca pe este in apropierea castelului Bran, faimosul loc de veci a lui Dracula.
Orasul in sine, a fost fondat in 1211 pe un vechi sit dacic fiind una dintre cele 7 cetati ingropate. Astfel, datorita acestui aer gotic si ambient medieval, Brasovul a fost de multe ori folosit ca scena de filmare pentru multe filme precum: One in the Chamber, Hatfield & McCoys, Youth without Youth etc.
Localizarea istorica a orasului, este la intersectia rutelor comerciale ce legau Imperiul Otoman si Europa de vest, impreuna pentru scutiri de taxe. Acest lucru a atras asupra sa si o denumire a unuia dintre orasele adiacente, Krondstadt precum si numele sau in latina Corona ceea ce inseamna Orasul Coroana.
O plimbare in jurul Pietei Sfatului va poate prezenta structuri baroc ornamentate si colorate, nu este de exclus nici Biserica Neagra, unul dintre cele mai renumite repere ale Brasovului, fiind cea mai mare biserica gotica din Romania.
Numele de Biserica Neagra, provine de la pagubele provocate in 1689, cand flacarile si fumul au innegrit biserica, acest eveniment purtand denumirea de Marele Incendiu. Interiorul sau este foarte bine intretinut, iar acolo putem gasi una dintre cele mai mari pianine din Europa de Est.

Costuri
Cazare – Ajuns in Brasov vei avea nevoie de cazare, aici poti gasi locuri de dormit incepand de la 50 Lei iar o camera dubla incepe de la 130 Lei. Hotelurile din Brasov ofera de obicei wifi gratuit, asternuturi curate, prosoape de baie la fiecare camera iar unele chiar si micul dejun.

Mancare – Fiind unul dintre cele mai vizitate orase de catre turisti, preturile mancarii sunt putin mai mari in comparatie cu alte judete/orase ale tarii, o masa decenta la un restaurant incepe de la 20-30 Lei iar la un restaurant de lux poate incepe si de la 60 Lei. Exceptie fac lanturile de fastfood-uri multi-nationale precum McDonalds, KFC sau Subway. Cel mai avantajos fel de mancare in Brasov este supa, pretul unei supe/ciorbe incepe de la 6-10 Lei si este destul de satioasa pentru a potoli foamea pentru cateva ore. Fiind turist, daca ai de gand sa stai mai multe zile, costul unei mese preparate de tine poate depasi 100 Lei pentru un singur fel de mancare daca vei face cumparaturile din supermarket-uri.

Transport – Pentru a vizita tot orasul ai nevoie de transport, iar ca si mijloace de transport, Brasovul pune la dispozitie linii de troleibuz, autobuze si taxi-uri (momentan nu a ajuns Uber in Brasov). Costul unui bilet de troleibuz/autobuz este de 1.5 Lei per cursa sau 6 lei pe intreaga zi, iar pretul per kilometru pentru taxi-uri este in medie 1.7 Lei. Desigur, daca vrei o alternativa eco, poti opta sa inchiriezi o bicicleta pentru 3 ore cu 36 Lei sau 56 Lei pentru intreaga zi.

Bugetul optim zilnic: 190-250 Lei, bani in care este inclusa cazarea, 3 mese decente, transport pana la obiectivele turistice si taxele de intrare la acestea.

Ce poti vizita in Brasov?
Castelul Bran (Castelul lui Dracula) – din denumirea sa, au fost inspirate o multime de evenimente si festivale ce au loc in incinta castelului, este situat la aproximativ 30Km de centrul Brasovului, pe soseaua ce porneste din vechiul cartier Bartolomeu si leaga Brasovul de Campulung. Castelul Bran este construit pe o stanca, intr-un punct cheie dpdv strategic.
In prezent in acesta se pot regasi colectii de mobilier, costume, arme si armuri, iar domeniul Bran cuprinde Parcul Regal cu cele doua lacuri, Casa de ceai, Casa Administratorului si Casa Principesa Ileana. Taxa de vizitare este de 35 Lei si are un program zilnic de la 12:00 pana la 16:00.

Cetatea Rasnov – o fortareata construita de cavalerii teutoni. In interiorul ei puteti gasi un muzeu ascuns printre zidurile istorice, unde se pot observa schelete ingropate sub o podea de sticla si multe alte artefacte. Taxa de vizitare este de 12 Lei si are un program zilnic de la 09:00 pana la 16:00

Piata Sfatului – este locul unde poti gasi o multime de terase, restaurante, magazine cu un aspect bine integrat in arhitectura orasului Brasov. Tot aici veti gasi si Biserica Neagra, Catedrala Ortodoxa si multe alte lucruri ce va pot capta atentia.

Biserica Neagra – este una dintre cele mai mari biserici gotice din Romania. Numele sau este derivat din daunele provocate de Marele Incendiu din 1689, cand flacarile si fumul au innegrit zidurile si peretii exteriori, in schimb interiorul acesteia este foarte bine intretinut.